HOORN – Wat is er lekkerder dan op een warme dag een hapje verkoeling? IJs met een ruime keuze aan smaken? Het zal vast heel druk zijn geweest afgelopen zaterdag bij IJssalon Vivaldi aan de gedempte Turfhaven in Hoorn. “Zal ik je zeggen dat dat best tegen valt.” Mede-eigenaar Priscilla Wisker geeft eerlijk aan dat het best rustig was. “Het begin van de vakanties en het is eigenlijk te warm, ik zou ook liever nu op het strand zitten. “
Citroenijs en bier ijs
De ideale ijs-verkoop-temperatuur is volgens Wisker rond de 25-26 graden met lichte bewolking. En de smaak die nu het meest verkocht wordt? “Vandaag bijna alleen maar citroensmaak verkocht. Verder is Mango-ijs en bloedsinasappel-ijs ook populair.” De vestiging in Enkhuizen bij het ankertje verkoopt sinds kort ook bier ijs. Wisker: “Daar heb je een horecavergunning voor nodig, en die hebben we in Hoorn niet.”
Geld verdienen in zomermaanden
IJssalon Vivaldi zit nu 24 jaar met haar vestiging in Hoorn. Het is een begrip geworden binnen en buiten Hoorn. Tijdens de zomermaanden moet het geld verdiend worden. “In de winter doen wij niet zoveel. In de vestiging in Bovenkarspel verkopen wij ook ijstaarten rond de kerstdagen en die is daarom tot en met december open. In Hoorn sluiten wij eind oktober de deuren voor 4 maanden.”
Toerisme
Naast de inwoners uit Westfriesland zien zij ook veel toeristen in de ijssalon. “Duitsers zijn goede ijseters, die nemen veel grote bollen. Maar ook Polen en Roemenen houden van veel ijs. Verder zien wij ook veel bootjesmensen die Hoorn kort bezoeken.”
Interview
Luister hier het complete interview uit het radioprogramma Westfriesland in Bedrijf, elke zaterdag van 17.00-18.00 uur op Radio Hoorn.
[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/159624538″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]