REGIO – De provincie heeft onderzoek laten doen naar de behoefte aan bedrijventerreinen en kantorenlocaties in de regio’s West-Friesland, Kop van Noord-Holland en Alkmaar.
Voor de periode 2020-2030 wordt in Noord-Holland-Noord een uitbreidingsvraag voorzien van 81 tot 163 hectare (dit is 5 à 10% groei). Voorlopig is er voldoende aanbod van bedrijventerreinen. De gemeenten gebruiken de uitkomsten (pdf, download) als basis voor het actualiseren van de regionale afspraken over de ontwikkeling van werklocaties.
De provincie streeft naar evenwicht tussen vraag en aanbod van bedrijventerreinen en kantorenlocaties (werklocaties). Als er een tekort is aan locaties dan hebben ondernemers onvoldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Een overschot kan juist leiden tot leegstand en kwalitatieve achteruitgang van bestaande werklocaties. Om inzicht te krijgen in de behoefte aan werklocaties heeft de provincie in de eerdergenoemde regio’s onderzoek laten doen.
Regionale afspraken
Gemeenten moeten kunnen aantonen waarom een uitbreiding van bedrijventerreinen of kantorenlocaties nodig is. Zijn nieuwe locaties echt nodig? Is er geen alternatief beschikbaar binnen stedelijk gebied of op een andere locatie? Sluit de ontwikkeling aan op de regionale afspraken over de planning en programmering van werklocaties?
De provinciale behoefteraming is de basis voor deze afspraken en de onderbouwing van de vraag naar de nieuwe locatie. De afspraken die de drie regio’s in Noord-Holland-Noord de afgelopen jaren maakten, zijn gebaseerd op de raming uit 2013. Daarom was een actuele raming nodig.
Resultaten
Voor de periode 2020-2030 wordt nu een uitbreidingsvraag in Noord-Holland-Noord voorzien van 81 tot 163 hectare (dit is 5 à 10% groei). Hierbij lijkt de uitbreidingsvraag vrij gelijkmatig verdeeld over de drie regio’s. Voorlopig is er voldoende aanbod van bedrijventerreinen. In West-Friesland zou bij aantrekkende economische groei krapte kunnen ontstaan. Wanneer bedrijventerreinen getransformeerd worden naar woongebieden of andere functies krijgen, ontstaat extra vraag. Dan kan het in de toekomst nodig zijn om nieuwe bedrijventerreinen te ontwikkelen.
Het verwachte gebruik van kantoorruimte in 2030 ligt tussen de 205.000 en 227.000 m² (tussen -8% en +2%). Zowel in het hoge als het lage economische scenario is er meer dan voldoende kantooraanbod. Nieuw aanbod is alleen kansrijk op aantrekkelijke locaties met goede OV-bereikbaarheid.
De meeste uitbreidingsvraag wordt verwacht van bedrijven in de industrie, logistiek en groothandel. Voor MKB- bedrijven is de komende jaren voldoende kwalitatief geschikte ruimte te vinden. Voor grotere uitzonderlijke ruimtevragers (grotere kavels, hogere bouwhoogte, hogere milieucategorieën) is de vraag onvoorspelbaar. Of regio’s hier toch flexibel op willen en kunnen inspelen blijkt bij de vervolgstappen na de behoefteraming.
Impact coronacrisis
Bij de behoefteraming zijn verschillende ontwikkelingen beschreven die invloed hebben op de ruimtevraag. Denk aan circulaire economie, energietransitie en digitalisering. In de economische scenario’s is het effect van corona nog niet meegenomen. Het effect hiervan op de ruimtevraag vanuit verschillende sectoren is erg onzeker. De verwachting is dat dat effect pas de komende jaren zichtbaar wordt. Daarom zal de actuele ontwikkeling van de vraag goed worden gemonitord.
Sinds de coronacrisis werken mensen massaal thuis. Wanneer de economie zich weer herstelt, is de verwachting dat de behoefte aan kantoren verder daalt. Thuiswerken gaat immers steeds gemakkelijker. Hierdoor transformeert het kantoor richting een ontmoetingsplek. Dit betekent meer zorgvuldig ruimtegebruik (minder meters nodig), aandacht voor digitale infrastructuur, toename van het aantal serviced offices en co-working spaces en een sterkere voorkeur voor openbaar vervoer: knooppuntlocaties waar het prettig werken, verblijven en wonen is.
Datum: 2021-01-28 12:38:19
Bron: Tekst en foto’s: Noord-Holland.nl