NEDERLAND – MKB-Nederland wil dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op 30 dagen. Dat schrijft voorzitter Jacco Vonhof in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van EZK.
De ondernemersorganisatie ziet de betaaltermijnen van ‘groot’ naar ‘klein’ weer oplopen, terwijl het economisch goed gaat. “Dat doet het ergste vrezen voor als het straks weer minder gaat”, aldus Vonhof. “Het wordt gewoon tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen.”
Opgelopen to 41,5 dagen
Volgens cijfers van financieel dienstverlener Graydon zijn de betalingstermijnen van grote naar kleine bedrijven na jaren van daling in 2018 weer opgelopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. “Datzelfde horen we ook van leden”, zegt Vonhof. Het lijkt erop de Wet uiterste betaaltermijn van 60 dagen voor grote bedrijven, die in juli 2017 in werking trad, daar debet aan is. “Die wet helpt tot dusver in elk geval niet. MKB-Nederland heeft destijds steeds ervoor gewaarschuwd dat met deze wet 60 dagen de nieuwe norm wordt, terwijl 30 dagen een volstrekt normale betaaltermijn is. We zitten nog niet op 60, maar we moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat het daar naartoe gaat.”
Lastig en duur
Lange betaaltermijnen zijn een ramp voor de liquiditeitspositie van mkb-bedrijven, zegt Vonhof. “Daar lig je als ondernemer wakker van. Je wordt erdoor gedwongen geld te lenen om de boel te overbruggen, terwijl we allemaal weten dat financiering voor het mkb sowieso lastig en duur is. Geld dat je niet hebt kun je ook niet investeren. Late betalingen zorgen bovendien voor filevorming in de keten.”
Onder druk zetten
De MKB-voorzitter heeft de financieel-economische crisis nog vers in het geheugen, toen grote bedrijven hun kleinere leveranciers onder druk zetten om langere betaaltermijnen te accepteren of alleen tijdig hun facturen wilden betalen als daar een flinke korting tegenover stond. “En als klein bedrijf is het dan slikken of stikken. Je hebt geen onderhandelingspositie, zit vaak in een afhankelijkheidsrelatie, je kunt geen kant op. Daar zit ‘m het grote probleem. Om die reden zal een mkb-ondernemer ook geen incasso op zijn grote klant zetten of hem een boete in rekening brengen. De hand die je voedt, ga je niet bijten.”
Problemen voorkomen
We moeten het dak repareren nu de zon schijnt, vindt Vonhof. “De betaaltermijnen lopen al op terwijl het economisch goed gaat. Maar als bedrijven er nu al langer over doen, wat gebeurt er dan als het straks minder gaat? Dan krijgt die mkb-ondernemer alles in één keer op zijn bord: nog langer op zijn geld wachten, stijgende rente, vraaguitval. Dan komt ‘ie echt in de problemen.”
Voor eens en altijd goed regelen
Volgens de MKB-voorzitter sleept deze kwestie ook wel lang genoeg. “MKB-Nederland is er al jaren mee bezig. Het is tijd om dit voor eens en altijd gewoon goed te regelen nu. De overheid moet binnen 30 dagen betalen, grote bedrijven wat ons betreft ook. We maken ons allemaal druk om de toegang tot financiering voor het mkb te verbeteren – de staatssecretaris ook – en dat blijft belangrijk. Maar dit is verreweg de makkelijkste manier om ondernemers in dat opzicht alvast tegemoet te komen.”