WERVERSHOOF – Paprikateler VD Holland investeert ruim 10 miljoen euro in een verdere uitbreiding van de vestiging aan de Nieuwe Dijk 23b in Wervershoof. Tegelijkertijd stapt het bedrijf voor zijn energielevering bijna volledig over op duurzame bronnen.
Afgelopen jaar hebben de broers Arnaud en Tim van Dijk grond gekocht achter hun perceel in Wervershoof. De kassen op dat terrein worden gesloopt en op de vrijgekomen grond bouwt VD Holland 7 hectare hypermoderne, duurzame ‘groen label’ kassen in aanvulling op de 9,6 hectare die er al staan. De bouw van het nieuwe kassencomplex start 1 juli en half november moet het project af zijn. Precies op tijd voor het nieuwe groeiseizoen.
Het is de derde uitbreiding in twee jaar tijd voor het sterk groeiende bedrijf. In 2017 werd een nieuwe kas van 9 hectare gebouwd aan de Nieuwe Dijk 9b in Andijk. Deze werd in oktober 2018 met nog eens 9 hectare uitgebreid, ter vervanging van de vestiging in Hoek van Holland die werd gesloten. Nu volgt bij de hoofdvestiging in Wervershoof uitbreiding nummer drie.
Verplaatsingssubsidie
De aankoop van het aangrenzende terrein is gedaan met behulp van een POP3 Verplaatsingssubsidie van de provincie Noord-Holland. Deze subsidieregeling is bedoeld om glastuinbouwbedrijven te concentreren in aangewezen gebieden. Daardoor kunnen ondernemers makkelijker samenwerken op onder meer het gebied van duurzame energie.
Arnaud van Dijk las over de maatregel en vroeg om advies bij Ontwikkelings- bedrijf NHN. “Het is een vrij complexe regeling en zo’n aanvraag is voor ons geen alledaagse business. Adviseur Dave Vlaming van NHN zag kansen en vertelde ons hoe we dit traject moesten aanvliegen. Hij heeft meegelezen met de aanvraag en geholpen bij de afstemming met de provincie en gemeente. Het subsidiebedrag was voor ons substantieel en zijn hier enorm blij mee.’’
Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf NHN: “Met deze POP3 Verplaatsingssubsidie wordt een oude kas gesloopt en verbetert de ruimtelijke structuur van glastuinbouwgebied Grootslag. Tegelijkertijd vindt verduurzaming plaats. Dit zijn precies de doelstellingen die provincie Noord-Holland met deze regeling nastreeft.’’
Export
Bij VD Holland worden elk jaar tussen maart en november zo’n 51 miljoen paprika’s geoogst. Daarvan gaat 96% naar het buitenland. Engeland en Oost-Europa zijn per saldo de grootste afnemers, maar de paprika’s gaan ook naar Japan, China, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten.