[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/181760819″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]
13 december 2014 – Column Dolf Kloosterziel: Studentbedrijven
Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij de vergadering van de Westfriese Bedrijvengroep. Dé plek waar gewerkt wordt aan een sterk regionaal ondernemersklimaat. In deze vergadering kwamen Wethouders Tap en Nederpelt van respectievelijk Hoorn en Medemblik het economisch programma van de regio toelichten. Het bestaan van dit programma verdient op zich zelf al een compliment. Het programma is vanzelfsprekend gericht op het versterken van de economie. De belangrijkste ingrediënten daarvoor – en dus voor banen en welvaart – zijn samenwerking en innovatie. Innovatie is – naast bevolkingsgroei – wereldwijd het belangrijkste ingrediënt voor economisch succes in de komende tijd.
innovatie is dé economische motor en Studentbedrijven zijn zeer innovatief
Tegelijkertijd werd door de heren wethouders geconstateerd dat met name hoger opgeleide jongeren de regio verlaten. Voor hogere opleidingen zijn zij immers grotendeels aangewezen op opleidingen buiten de regio. En daar starten zij veelal ook hun carrière. Nu blijkt uit onderzoek van Panteia en de Hogeschool van Amsterdam in het kader van het programmaonderzoek MKB en Ondernemerschap dat studentbedrijven zeer innovatief zijn. Samengevat: innovatie is dé economische motor en Studentbedrijven zijn zeer innovatief. Eén en één is twee en dus is het zaak de regio aantrekkelijker te maken voor hoger opgeleide jongeren en hen te stimuleren in Westfriesland een bedrijf te beginnen.
hoe kunnen we deze bedrijven met opleidingen verbinden?
Dat is natuurlijk een makkelijk constatering van achter mij pc. De echte vraag is hoe krijg je dat voor elkaar? Daarvoor heb ik wel een suggesties. Studenten die met bedrijven starten geven de voorkeur aan de praktijk als leerschool. En tevens achten zij het nuttig bedrijven te betrekken in het onderwijs. Veel opleidingen op hoger niveau heeft de regio misschien niet maar bedrijven des te meer. De vraag is daarmee hoe kunnen we deze bedrijven met opleidingen verbinden? Dat vergt drie dingen. Het vinden van opleidingen die relevant zijn voor ondernemerschap, het vinden en verbinden van bijpassende bedrijven en het vormgeven van onderzoeken, stages en mentoren-programma’s om de relaties tussen de opleiding en de bedrijven te versterken. En daarbij staat niet de winstgevendheid voorop. Jonge ondernemers die ik tegenkom zijn veel vaker op zoek naar leuke, interessante en maatschappelijk relevante ondernemerskansen. De winstgevendheid is daarbij ‘slechts’ een randvoorwaarde. Nieuw bedrijven ontstaan vaak vanuit de passie iets leuks, iets interessante en nieuws en iets maatschappelijk relevants te doen.
Regiobrede samenwerking tussen overheden, ondernemers en onderwijs.
Om echt tot resultaten te komen is het door de Wethouders als tweede genoemde element, samenwerking, een sleutelwoord. Regiobrede samenwerking tussen overheden, ondernemers en onderwijs. Maar vooral samenwerking tussen en met studenten, de ondernemers van de toekomst. Als deze samenwerking succesvol is durf ik wel de bewering aan dat er meer hoger opgeleide jongeren in Westfriesland komen werken en dat er meer innovatieve bedrijven ontstaan. Bestaande bedrijven in Westfriesland zullen mee veranderen en profiteren van de economische groei die deze innovatieve bedrijven gaan opleveren.
Laten we daarom samen van 2015 een mooi en innovatief jaar maken. Ik wens u alvast prettige dagen en goede zaken in het komend jaar.
Geïnteresseerd in Succesvolle Studentbedrijven? Het onderzoek laat zich vinden met de zoekopdracht ‘succesvolle studentenbedrijven panteia’.
Dolf Kloosterziel
MKB Noord-Holland