In 2018 was er voor het eerst in jaren sprake van een daling van het energieverbruik. Dat concludeert het CBS. In totaal gebruikten we vorig jaar in Nederland 52 PJ minder energie dan in 2017. Ondanks deze daling zijn we nog lang niet op het schema van het besparingsdoel uit het Energieakkoord. Hoe kunnen West-Friezen hun steentje bijdragen aan een beter klimaat?
De doelen uit het Energieakkoord
Het Energieakkoord is in 2013 tot stand gekomen en bestaat naast het huidige Klimaatakkoord. Een van de belangrijkste doelen is dat het energieverbruik jaarlijks met 1,5 procent moet worden teruggedrongen. Daarnaast moet het aandeel hernieuwbare energie worden vergroot naar 14 procent in 2020. In 2014 werd er direct een flinke besparing in het energieverbruik gerealiseerd, namelijk een daling van in totaal 4,74 procent. In 2015 werd deze voorsprong al verspeeld en ook in de twee jaar die daarop volgde was er geen sprake van een daling in het energieverbruik. Om eind dit jaar op schema te liggen, moet er in totaal nog 190,80 PJ bespaard worden. Het mag duidelijk zijn dat we alle zeilen moeten bijzetten.
Energie besparen door de woning te verduurzamen
Ongeveer 75 procent van alle woningeigenaren in Nederland heeft een onnodig hoge energierekening. Om klimaatverandering tegen te gaan is het belangrijk dat er minder CO2 wordt uitgestoten. We kunnen een flinke slag slaan door de woningen te verduurzamen. Allereerst is het verstandig om te investeren in goede isolatie. Als de woning goed geïsoleerd is, hoeft er een stuk minder energie verbruikt te worden. Woningeigenaren die minimaal twee isolatiemaatregelen treffen, kunnen een beroep doen op de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH. Hiermee krijgen zij ongeveer 20 procent van de gemaakte kosten terug. Als de woning goed geïsoleerd is, kan er ook worden nagedacht over een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp of een pelletkachel. Op dit moment bestaat 50 procent van de energierekening uit kosten voor verwarming. Duurzaam verwarmen is dus uiteindelijk niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen portemonnee. Tot slot is het ook slim om te investeren in zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd ligt momenteel op gemiddeld zeven jaar. Daarna kunnen bewoners nog heel veel jaren genieten van (vrijwel) gratis stroom.
Kosten en energie besparen
Een groot deel van de hoogte van de energierekening hebben West-Friezen zelf in de hand. Zo kunnen consumenten honderden euro’s per jaar besparen door regelmatig over te stappen. Overstappen energie: dat betekent dat men een ander energiecontract of een andere energieleverancier kiest. Daarnaast kan men met een aantal kleine gedragsaanpassingen ook veel geld en energie besparen. Denk hierbij aan de verwarming wat lager te zetten en wat korter te douchen. Op deze manier wordt er een stuk minder energie verbruikt. Daarnaast moeten bewoners ook altijd alle stekkers uit het stopcontact halen van apparaten die niet gebruikt worden. Een apparaat gebruikt namelijk 75 procent van zijn energie als deze stand-by staat.