23 september 2021 – Column Marjolijn Dölle: Krapte op de Arbeidsmarkt
Wat ben ik blij dat ik van nature een optimist ben! Ik zie altijd kansen en mogelijkheden. Er zijn veel maatschappelijke uitdagingen, zo werd deze week tijdens Prinsjesdag samengevat. Neem de enorme krapte op de arbeidsmarkt.
Eerst even een klein stukje terug in de tijd. Vòòr Corona zaten we midden in een economische hoogconjunctuur. De werkloosheid was laag, en het aantal onvervulde vacatures nam toe. Dat is een ramp voor ondernemers, want zonder personeel geen groei. En toen, maart 2020 voltrok zich een economische ramp ten gevolge van Corona. De wereld ging op slot. Bedrijven kwamen in de knel, de werkloosheid nam schrikbarend toe en ook het aantal bijstandsuitkeringen steeg gigantisch.
Maar dankzij de razendsnel ontwikkelde steunpakketten van het Rijk zijn er bijna geen faillissementen geweest. Dankzij de flexibiliteit van werkend Nederland konden we massaal thuis werken. Tegelijkertijd ontstond er andere werkgelegenheid: veel meer bezorgers, testpersoneel, prikkers, bron- en contactonderzoekers, noem maar op. En natuurlijk is er ook ongelooflijk veel schade aangericht, maar mensen…..we zitten weer hartstikke in de lift! Tel je zegeningen!
Overal zijn vacatures. Werk te over! Hoe kan het dan, dat er nog steeds mensen langs de kant staan, die wel willen werken, maar keer op keer worden afgewezen? Er is nog ongelooflijk veel “onbenut arbeidspotentieel” dat op een of andere manier geen kans krijgt, terwijl er zo’n enorme krapte is. Dat is toch wel heel bijzonder! Ik wil 3 kansen onder de aandacht brengen, die naar mijn mening werken om wel aan personeel te komen. De enige randvoorwaarde is, dat het extra tijd en aandacht vraagt van werkgeverszijde.
- Open Hiring: een baan zonder sollicitatie of CV. Je stelt een vacature, laat mensen naar je bedrijf komen en intekenen op de vacature. Met de belangstellenden doe je een rondleiding door je bedrijf, legt uit wat het werk inhoudt en vraagt dan of ze nog steeds de baan willen. Geloof me, als mensen zelf denken dat ze het niet kunnen, haken ze af.
- “Buddies”: Je vraagt je medewerkers of ze bereid zijn een vluchteling als vaste collega onder hun hoede te nemen. Extra taalbegeleiding, het vak leren door te doen en de culturele werkverschillen direct met elkaar oplossen. Ja, het vraagt extra tijd en investering, maar je krijgt er loyale medewerkers voor terug.
- “Talenten ontdekken”: Dit voorbeeld werkt bij Clean2Anywhere, waar een groep van 15 jongeren in 4 maanden tijd een boot bouwt. Al doende ontdekken ze hun talenten. Ze weten nog niet wat ze willen of kunnen, zijn in de meeste gevallen uit de schoolbanken geraakt, soms dakloos, en soms met verkeerde vrienden in aanraking gekomen. Eigenlijk is er altijd sprake van multiproblematiek. Dan heb je werk nodig als structuur. Iedere dag je bed uitkomen en weten dat er iemand op jouw aanwezigheid zit te wachten is zo belangrijk!
Deze 3 kansen liggen voor het oprapen. De randvoorwaarde? Het vraagt extra tijd en aandacht van werkgeverszijde. De ondersteuning? Die is er vanuit het WerkGeversServicepunt Noord-Holland Noord. Zij kunnen helpen om met een van deze kansen aan de slag te gaan om uw personeelsproblemen op te lossen.
Krapte op de arbeidsmarkt is oplosbaar! De wereld wordt een beetje mooier en inclusiever als iedereen mee kan doen. www.wsp-nhn.nl
Marjolijn Dölle
directeur WerkSaam