15 februari 2021 – Column Marjolijn Dölle: Zuurstofrijke geluksmomentjes
Zo, wat was dat genieten zeg! Een volle week fantastisch winterweer. Sneeuw en ijspret op zijn best. Compleet met elfstedenkoorts, koek en zopie-poli’s en …..herinneringen ophalen aan al die glorieuze winters die we ooit meegemaakt hebben. Herinneringen die geluksmomentjes in ons brein achterlieten die nu spontaan naar boven komen. Menig psycholoog concludeerde al snel: dit is het zuurstof dat de samenleving zo nodig had om weer even op te laden in deze nare Coronatijd.
Wat was dat gaaf! Misschien weet je het nog?
Zelf heb ik ook van die geluksherinneringen aan vergane wintertaferelen. Zo is een van mijn eerste herinneringen de complete verbazing, toen ik merkte dat ik in een drukke straat met heel veel voetgangers niemand hoorde lopen. Door de dikke laag zachte sneeuw, werd ieder geluid gedempt. Ik herinner mij de betovering die ik toen voelde: dit moest een sprookje zijn! Of met de auto op het IJsselmeer rijden: wat een sensatie! En de afgelopen week voelde ik ook weer de trots en blijdschap over mijn schaatstocht in 1996 van Enkhuizen naar Stavoren en weer terug. Wat was dat gaaf! Misschien weet je het nog? Door de enorme toeloop van schaatsers die zonder startbewijs het ijs op gingen, werd het gaandeweg de dag een chaos en besloot de organisatie dat er niemand meer het ijs op mocht. Al die mensen die aan de andere kant van het IJsselmeer waren aangekomen, konden niet meer terug. Bergen schoenen langs de kant, waarvan de eigenaar ofwel in Enkhuizen, ofwel in Stavoren zat! Gelukkig had ik de terugreis al aanvaard en ben ik veilig en wel in Enkhuizen aangekomen, waar ik mijn medaille in ontvangst kon nemen. Nu 24 jaar later voelt dat opnieuw als mijn superschaats-geluksmomentje!
Al die ondernemers hebben die zuurstof nu heel hard nodig
Duidelijk dus. We hebben met elkaar een dikke week vol nieuwe zuurstof meegekregen. En dat was hard nodig ook, want menig ondernemer heeft het heel erg zwaar. De schulden nemen toe, het perspectief is volstrekt onduidelijk. Wanneer gaan de winkels open? Wanneer mag de horeca weer los? Wanneer mogen we weer terug naar ons oude normaal? Al die ondernemers hebben die zuurstof nu heel hard nodig. Laten we voor hen die zuurstof omzetten in aankopen en bestedingen. Niet oppotten, maar uitgeven dat geld! Dat is de enige manier om ondernemers te helpen.
Gisteren was het Valentijnsdag. Mijn lief had voor een verrassing gezorgd: aan het eind van de middag werd er een 8 gangen Valentijns diner bezorgd door restaurant Meijers uit Medemblik. Weer zo’n geluksmomentje!
Als we nu met zijn allen onze zuurstofrijke geluksmomentjes omzetten in aankopen bij onze regionale ondernemers dan verdelen we de zuurstof en hopelijk zorgen we dan met elkaar dat ondernemend West-Friesland genoeg zuurstof heeft om de Corona crisis te overleven!
Videoblog