Steeds meer bedrijven willen zich verankeren in het sociale weefsel waarin ze gevestigd zijn. Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) heet dat, waarbij een onderneming een deel van zijn winst en middelen koppelt aan een goed doel of een duurzame ontwikkeling, het liefst in de eigen streek. Dat is een ware trend in het bedrijfslandschap tegenwoordig en in West-Friesland is dat niet anders. Bij ons wordt dit onder andere gestimuleerd door de Westfriese Uitdaging.
Waar staat de Westfriese Uitdaging voor?
Het ondernemingsnetwerk wil maatschappelijk betrokken ondernemerschap stimuleren; niet in woorden, maar in daden. Een echte band smeden tussen bedrijven en organisaties dus. Daarvoor steunt de Uitdaging op drie pilaren: Materialen, Menskracht en Middelen. Met andere woorden, via hen kan je spullen doneren, je personeel inzetten of organisaties een platform geven. Zo bouw je een een relatie met een lokale organisatie, vereniging of ngo op en stem je elkanders behoeftes op elkaar af.
Denk maar aan het voorzien van gratis drukwerk voor een koorconcert, of het schenken van oude kantoormeubels aan een vluchtelingenorganisatie. Zet je bijvoorbeeld één van je voertuigen even in voor een goed doel, dan kan een digitale tachograaf een goed idee zijn. Deze registreert immers de afgelegde kilometers op basis van de ID van de chauffeur, en geeft ze automatisch aan de verbonden software door. Zo weet je wanneer het voertuig voor het werk ingezet werd en wanneer het voor andere doeleinden gebruikt werd. Dat is niet enkel handig, maar ook verplicht voor de Belastingdienst. Verschillende producenten bieden deze oplossing ondertussen aan.
Daarnaast wil de Westfriese Uitdaging ook verspilling in het bedrijfsleven tegengaan, dus zet ze in op circulaire economie, zoals ze onlangs nog deden met een workshop en panelgesprek in het voorjaar. De Uitdaging is overigens niet de enige organisatie in onze regio die banden wil smeden tussen het middenveld en de bedrijven. Leg je liever rechtstreeks in real life contact, dan kan dat ook!
Dit najaar is er weer de Westfriese Beursvloer
Vrijwilligerspunt is een andere lokale organisatie die de connectie tussen maatschappij en economie legt. Dat doet ze met een jaarlijks evenement, de Westfriese Beursvloer. Dit jaar is het alweer de tiende editie, bij Schouwburg het Park in Hoorn. Opmerkelijk is dat de locatie het gevolg is van een relatie die gesmeed werd op de editie van vorig jaar! Dat is natuurlijk het levende bewijs dat matchen op de beursvloer werkt.
Hoe werkt dat? Op het evenement onderhandelen bedrijven en non-profit organisaties over hun behoeftes. Het gaat dus om een soort van handel, maar dan zonder geld. De volgende editie is op 28 november, om 16.15 uur gaat de gong en om 17.15 uur gaat ze opnieuw. Maar als je in die periode nog geen match gevonden hebt, wees niet getreurd. Daarna gaat het netwerken gewoon door bij een hapje en een drankje.